Kisangani asbl

Nieuwsbrief Mei 2021

19 mai 2021

Rijst

JPG - 5.5 ko
JPG - 10.1 ko

We kweken rijst in natte velden. De rijst wordt gezaaid in speciale bedden, waarna de jonge plantjes uitgeplant worden in de velden. Dit is zwaar werk omdat je in de zachte modder en onder water moet werken. Op de foto’s zie je dit verplanten op onze velden in Djubu Djubu. Door de natte rijstkweek halen we twee opbrengsten per jaar, tegenover maar één oogst voor droge rijst.

Richard Ridja

JPG - 7.8 ko

Richard Ridja is onze verantwoordelijke voor de kweekprogramma’s van Kisangani vzw. Hij is 57 jaar, gehuwd en heeft drie kinderen. Hij is Landbouwingenieur (Universiteit van Kisangani) en hij heeft een opleiding als veterinair verpleger (aan het Technisch Veterinair Instituut van Loda, Ituri). Naast de verantwoordelijkheid van de site op de Faculteit Wetenschappen, is hij ook verantwoordelijk voor de kweekprogramma’s op de overige sites. Het is dankzij Richard dat onze dieren goed verzorgd zijn : hij passeert er enkele keren per maand, verzorgt de vaccinaties en geeft medische verzorging aan zieke dieren.

Ghislaine Katuala

JPG - 8.8 ko

Ghislaine Katuala is financieel verantwoordelijk voor onze projecten. Ze is 28 jaar, vrijgezel, en behaalde haar diploma Economie, optie rurale economie, aan de universiteit van Kisangani. Momenteel is ze ook assistent op dezelfde universiteit. Ze houdt al meer dan 4 jaar onze financiële cijfers onder controle.

Wisselstukken….

JPG - 6.5 ko

Lokaal goed materiaal vinden is één punt, maar wisselstukken vinden is nog moeilijker. Het leven is in Congo vaak complexer dan we ons in Europa kunnen voorstellen. Voor onze pomp op het eiland Mbiye zijn we momenteel al enkele maanden aan het wachten op een centraal pompelement, dat uit Indië moet komen. Ondertussen zijn de stukken (we hebben er direct een paar besteld) via Oeganda al in Oost-Congo aangekomen. Nu moeten ze nog met een vrachtwagen in Kisangani geraken. Ondertussen zitten de inwoners van Mbiye al die maanden zonder veilig drinkwater.