Kisangani vzw

2021

[Nederlands] [français] [English] [Deutsch]

Laatste nieuws


zondag 17 januari 2021

Nieuwsbrief Januari 2021

Vanuit Kisangani en België, wensen we u het beste voor 2021 !!

Dat het een gezond, gezellig en sociaal jaar mag worden !

JPG - 104.4 kB
Wensen uit Kisangani

Paluku

Graag stellen we je onze projectcoördinator in Kisangani voor, Paluku Muvatsi.

Hij is 42 jaar, is getrouwd en heeft 3 zonen en een dochter. Hij is nu al 4 jaar coördinator. Naast zijn diploma in de biologie heeft hij ook een master in biodiversiteit en duurzame bosbouw behaald aan de universiteit van Kisangani. Momenteel finaliseert hij zijn doctoraat. Dat handelt over bosbouw en de functie van bomen bij voedselvoorziening (gefocust op rupsen).

Naast algemeen coördinator van alle projecten, is hij ook de verantwoordelijke voor het project in Masako

JPG - 35.1 kB
Paluku Muvatsi

Nieuwe waterpomp in Batiamaduka

JPG - 58 kB
Waterput graven
JPG - 51.8 kB
Water oppompen

In Batiamaduka is er de voorbije maand een nieuwe grondwaterput geplaatst : put gegraven, afgewerkt en pomp geïnstalleerd ! Zoals je op de foto’s ziet, is het meer dan de put alleen; de betonafdek over een grotere oppervlakte zorgt er ook voor dat de pomp en de omgeving van de pomp goed proper gehouden kan worden. In totaal is het een investering van om en bij de 5000 EUR. Het water zal gebruikt worden voor de school, de velden bij de school en de varkensstallen.

Op 10 Januari is de eerste druppel water opgepompt.

Algemene Vergadering

We hebben op 5 december onze tweede algemene vergadering van 2020 gehouden, natuurlijk digitaal. Weer vele nieuwe ideeën. Jullie zullen de komende maanden de resultaten zien!

JPG - 28 kB
Algemene Vergadering

dinsdag 5 januari 2021

Nieuwe Moto’s

Omdat de wegen zo slecht zijn en de projectlocaties wat verder uit de stad liggen, zijn moto’s het beste vervoermiddel. We hebben er meerdere in gebruik, en aangezien de oudste ondertussen ongeveer 20 jaar oud waren, was vervanging van een aantal dringend nodig. Met de nieuwe moto’s zijn we weer enkele jaren vooruit !
JPG - 26.4 kB
motos

donderdag 24 december 2020

Nieuwsbrief : december 2020

Wenskaarten en kalenders

PNG - 144.9 kB
kalender

Onze kalenders en onze wenskaarten zijn er weer. Je kan ze bestellen via deze website onder "verkoop"

PNG - 223.8 kB
wenskaarten

Masako

JPG - 10.5 kB
Bouw met stelling
JPG - 9.6 kB
Bouw onder dak

In Masako, een van onze 5 locaties in en rond Kisangani, hebben we 3 extra klaslokalen (lagere school) gebouwd.

Bijzondere dank aan Pierre Godfroid voor de extra middelen hiervoor !!

De school is gebouwd met duurzame stenen : een mengsel van leem en cement wordt in een pers in een steenvorm geduwd. Op deze manier verkrijgen we een bouwsteen die sterker is dan de klassieke leembezetting, en die minder energie (en dus houtverbranding) vraagt dan de klassieke baksteen.


zondag 15 november 2020

Batiamaduka

JPG - 49.9 kB
Begin schooldag
JPG - 23.1 kB
In de klas

Na een lange pauze is het schooljaar 2020 in Batiamaduka eindelijk begonnen. Die pauze was het gevolg van de pandemie die veroorzaakt is door Covid 19. De inschrijvingen zijn verder gezet en de oudere leerlingen zijn al op het appel. De leerlingen zijn tevreden dat ze opnieuw naar school kunnen, dat ze hun vrienden, medeleerlingen en onderwijzers weer kunnen ontmoeten, iets wat ze lang gemist hebben. Door Covid 19 zijn er nieuwe regels nodig zoals het afstand houden en het in acht nemen van de bijkomende hygiëne regels.

Vzw Kisangani staat klaar om de school te ondersteunen bij de opleiding en de nodige logistiek zodat deze kinderen ten volle kunnen genieten van het onderwijs. Binnenkort worden ze ingewijd en ondersteund op het vlak van agroforestry; om het in eenvoudig Nederlands te stellen, in duurzame boslandbouw en in duurzaam beheer van het milieu. In de praktijk wordt dit toegepast op de proefvelden, de palmbomen en de varkensstallen die bij de school horen.

Dit project wordt geleid door Consolate Kaswera.