Kisangani vzw

Boekennieuws : Silence, on meurt

November 2002

JPG - 31.3 kB
Artsen zonder Grenzen
R.D. Congo, Silence on meurt
L’Harmattan, Parijs
2-7475-2239-3
€ 22

Meer over het dagelijkse leven van de gewone Congolezen onder de nu al vier jaar aanslepende oorlog is te vinden in ’Silence, on meurt’, een recente studie van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG).

AzG wilde meer brengen dan een louter verhaal van statistieken over sterftegevallen, over grote aantallen vluchtelingen, over blote cijfers. Veel te weinig mensen beseffen dat de Democratische Republiek Congo sinds eind 1996 in een bijna permanente staat van oorlog verkeert. Hoewel de buitenlandse troepen nu (officieel) het land verlaten hebben, kan het conflict ieder moment weer in volle hevigheid losbarsten.

En dit gaat altijd ten koste van de onschuldige burgerbevolking. Zo is het voorbije jaar in Basankusu, in de Evenaarsprovincie, een kwart van alle kinderen jonger dan vijf jaar gestorven. In dezelfde periode overleed één op tien volwassenen. "Het lijden van de Congolese bevolking is niet iets abstract, geen stijlfguur, maar een slachtpartij van onschuldigen op grote schaal", aldus AzG.