Kisangani vzw

Boekennieuws : Lieve Joris keert terug naar Congo

Augustus 2002

JPG - 27.4 kB
Lieve Joris
Dans van de luipaard
Meulenhoff, Amsterdam
90-290-7027-7
€ 19,50

Ruim 17 jaar geleden ging Lieve Joris, de grote dame van de Nederlandstalige reisliteratuur, voor het eerst naar Congo, op zoek naar heeroom. ’Terug naar Congo’ was het resultaat, met heel veel aandacht voor het dagelijkse leven van de Vlaamse paters in de voormalige kolonie.

Het land bleef een aparte plaats innemen in het hart van de in Neerpelt geboren schrijfster. In 1997 vertrok ze opnieuw naar het land waar maarschalk Mobutu net de duimen had gelegd voor Laurent-Désiré Kabila en dat na zoveel jaren Zaïre weer gewoon Congo heette. [Lieve Joris]

Lieve Joris doorkruiste het hele land. Een maand nadat Mobutu naar Marokko is gevlucht, belandt ze in Gbadolite, het in de jungle gelegen paleiscomplex van de megalomane dictator die jarenlang zijn land uitzoog. Later volgt ze in Lubumbashi het proces waarmee Kabila zijn tegenstanders wil uitschakelen. Lieve Joris reist ook naar Manono, de in Noord-Katanga gelegen geboorteplaats van Kabila.

’De Dans van de Luipaard’ is het indrukwekkende verslag van haar reis door Congo, een verslag ook dat veel breder van opzet is dan ’Terug naar Congo’.

Lieve Joris kreeg van sommigen het verwijt dat ze vooral over zichzelf schrijft, over de kleine problemen waarmee een Westers reiziger in de tropen te kampen kan hebben, de hitte, het gezeur van politie en ambtenaren, verdwenen bagage. Dat klopt natuurlijk, maar schrijft niet iedere auteur over zichzelf? Bekijkt hij de wereld niet door zijn eigen, individuele bril? Lieve Joris vertelt over de angst om gearresteerd te worden, ze steekt haar afschuw voor etnische haat niet onder stoelen of banken, ze sluit haar ogen niet voor de chaos en anarchie die ook in het nieuwe Congo heersen.

Kisangani neemt in dit boek een bijzondere plaats in, alleen al omdat Lieve Joris maandenlang in een villa van de Sotexki, aan de rand van de Tshopo, bezig was aan de samenstelling van ’De Dans van de Luipaard’.