Kisangani vzw

Nieuws

[Nederlands] [français] [English] [Deutsch]
  •   
zaterdag 15 januari 2022 donderdag 25 november 2021

"Ik heb geleefd in het mooiste land ter wereld" een biografische schets van Hugo Gevaerts.

JPG - 18.4 kB

“Vader was een vreemde mijnheer met een hoed”. Zo begint de biografische schets van Hugo Gevaerts. Het boek “Ik heb geleefd in het mooiste land ter wereld” omschrijft zijn leven vol verrassende wendingen, waarbij de warmte voor de medemens de rode draad vormt. Hugo is geboren in Kisangani in 1937 en heeft nadien gependeld tussen onder meer Kisangani, Bukavu, Antwerpen, Gent en Wintershoven. Deze biografische schets omvat een stuk geschiedenis van onder meer Belgisch Congo, Zaïre en Congo. Naast het Afrika luik komen ook wereldoorlog II, speleologie, ontwikkelingssamenwerking, de universitaire wereld en het Belgisch establishment aan bod.

Het leest als een bundeling van meerdere edities van de “Avonturen van Kuifje”.

Hugo heeft samen met Roger Huisman (journalist “op rust”) dit relaas neergeschreven. Het bevat een voorwoord van Walter Zinzen (eveneens journalist “op rust”).

Het boek bevat heel wat foto’s en is 133 blz dik.

Het is te bestellen op

- info@kisangani.be

- deze website op verkoop

- telefonisch 011/376580

- per brief Kisangani vzw, Bronstraat 31, 3722 Wintershoven

Het kost 20 euro (25 euro incl verzendingskosten). De opbrengst gaat integraal naar Kisangani vzw, de vzw die Hugo meer dan 20 jaar geleden heeft opgericht.

maandag 15 november 2021

Waar treft u ons ?

JPG - 9.8 kB

Waar treft u ons de komende maanden ?

Zoals elk jaar rond deze tijd staan we op meerdere kerstmarkten of eindejaarsevenementen. Je vindt er onze wenskaarten, de kalender 2022 en allerlei geschenkartikelen.

Maandag 6 december staan we NIET op de Agora

Ook voor meer uitleg over de projecten, kan je er terecht.

We staan op :

UHasselt, Agora op de Campus Diepenbeek

Maandag 29 november

en 6 december 2021

van 11 tot 17 uur

Roeselare

Spijtig genoeg gaat de Kerstmarkt in de Godelieve parochie dit jaar niet doorgaan. Daar is het dus tot volgend jaar.

maandag 15 november 2021

Nieuwsbrief November 2021

Bijenkweek op Mbiye en in Masako

JPG - 53.8 kB
JPG - 60.4 kB
JPG - 45 kB
JPG - 49.6 kB

Honing is geliefd maar ook kostbaar en duur in en om Kisangani. Vanuit onze projectleiding in Kisangani is daarom de idee gegroeid om in het kader van het project rond de associaties (met een belangrijke financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant) bijenteelt op te nemen. Tot nu toe wordt honing vaak geoogst door bomen om te hakken waar van nature een bijennest in zit. De eerste bijeenkomst van de associatie op het eiland Mbiye ging over bijenkweek. Hierbij kwamen de verschillende aspecten en ook de jaarplanning aan bod. De korven zijn zelf gemaakt; op de foto’s zie je duidelijk de verschillende onderdelen. Dit zijn de korven op Mbiye. In Masako zijn er analoge geplaatst. (foto’s Paluku Muvatsi en Jacques Mujangi)

Kippenkweek Ngene Ngene

JPG - 27.4 kB
JPG - 39.7 kB

Kippenkweek is ook een nieuw domein in onze werking in en om Kisangani. Door stallen te bouwen, vermijden we dat de kippen vrij rond lopen en allerlei gewassen “stuk scharrelen”, en is het ook makkelijker de eieren terug te vinden. In Ngene Ngene hebben we recent twee kippenstallen boven een visvijver gebouwd. Op deze manier krijgen we nog een circulair neveneffect : overschotten van eten en kippenmest vallen in de vijver en dienen dan tegelijk als visvoer. We zijn benieuwd naar de resultaten, zowel van de kippenkweek als van de impact op de visteelt. Op de foto’s zie je weer hoe mooi de site van Ngene Ngene is ! (foto’s Bill Bofiza en Paluku Muvatsi)

JPG - 29.7 kB
woensdag 10 november 2021

Nieuwsbrief Oktober 2021

Associaties Masako en Mbiye

Met ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant zetten we een volgende stap in onze werking in Kisangani. Hierbij zal het hoofdaccent op vulgarisatie liggen. In dat kader richten we op twee locaties een associatie op, waarbij aan de leden de verschillende methodes van duurzame landbouw, visteelt, varkenskweek, bijenkweek enz. uitgelegd zal worden.

Op 26 augustus hebben we officieel de associatie op het eiland Mbiye opgestart, op 28 augustus gebeurde dit in Masako. Bij deze opstart waren de chef van het dorp, de vertegenwoordigers van de verschillende religies, de vertegenwoordigers van de jeugd en de leraars van de school aanwezig.

En zoals je kan zien, om naar Mbiye te geraken hebben we steeds de prauw nodig. (Foto’s Paluku Muvatsi)

JPG - 35.1 kB
JPG - 48 kB
Mbiye

Bij de oprichting in Masako waren er ook een aantal officiële toespraken (foto’s Paluku Muvatsi)

JPG - 40.5 kB
Masako
JPG - 28.7 kB

(H)eerlijke markt Lubbeek en duurzaamheidsambassadeur

Op 25 september waren we een van verenigingen die mee de (h)eerlijke markt in Lubbeek trokken.

JPG - 49.5 kB
Lubbeek

Bij de opening van de (h)eerlijke markt heeft de gemeente Lubbeek in aanwezigheid van minister Demir ons erkend als Klimaatambassadeur. Een hele eer en steun voor ons werk in en om Kisangani.

JPG - 14.7 kB

Algemene Vergadering

JPG - 30.4 kB

Op 26 september hielden we onze tweede algemene vergadering van 2021, en eindelijk terug live ! Ondanks het twijfelachtige zonnetje hebben we toch van de buitenlucht geprofiteerd. De Binkomse (Vlaams-Brabant) lucht deed ons deugd !

We zijn ook verheugd dat we twee nieuwe leden mochten verwelkomen ! Welkom Rita Seaux en Lode Vrancken !

De belangrijkste punten van deze AV waren het jaarplan 2022, en de bijhorende begroting. We kregen via Whatsapp ook een update uit Kisangani : Paluku heeft ons omstandig alle deelprojecten uitgelegd, samen met de oprichting van de nieuwe associaties, die we dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant kunnen uitbouwen.

Kippenstal Ngene Ngene

We bouwen een kippenstal boven een van de vijvers in Ngene Ngene. Zo valt de mest samen met de resten van het kippenvoer rechtstreeks in de visvijver, wat dan weer voor voeding van de vissen zorgt. Dit is een voorbeeld van een stukje circulariteit/integrale aanpak, waar we in onze projecten continu proberen op te focussen. (foto Bill Bofiza)

JPG - 35.3 kB

Fair Trade week Universiteit Hasselt

Ter gelegenheid van de Fair Trade Week stonden we met een stand op de Universiteit Hasselt. Minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir werd er rondgeleid en passeerde ook onze stand. Hugo gaf haar uitleg over onze werking in Kisangani en vroeg haar ook aandacht voor het Coltan probleem in Oost-Congo en de feitelijke slaven- en kinderarbeid in de mijnen daar. (foto Jean-Pierre Valkeneers)

JPG - 36.5 kB