Kisangani vzw
zondag 25 juli 2021

Nieuwsbrief juli 2021

Droevig nieuws

Met veel verdriet melden we u het overlijden van Prof. Edy Kühn. Hij was een ware steun voor Kisangani VZW, en een zeer gewaardeerd lid van de VZW. Edy Kühn was meermaals in Kisangani als gast-professor; hij was daar zeer geliefd. Wij wensen de familie en naasten veel sterkte.

JPG - 24.4 kB

Visteelt op Ngene Ngene

Na alle berichtjes in de vorige nieuwsbrief over de activiteiten in Ngene Ngene, sluiten we af met de visteelt. We hebben er meerdere vijvers, waarin in hoofdzaak Tilapia en Clarias gekweekt wordt; beide vissoorten zijn zeer populair bij de bevolking. Recent is er nieuwe pootvis ingebracht (4 pootvisjes per m²), en gaan we een nieuwe werkwijze voor de viskweek hanteren. Als voeding geven we onder meer manioc bladeren, resten van de palmolieproductie en varkensmest. De resultaten volgen we op na 1 jaar, 1,5 jaar en 2 jaar. Normalerwijze moeten we ongeveer 0,5 kg vis per m² bekomen.

JPG - 19.6 kB
JPG - 11.6 kB

Bill Bofiza

JPG - 10.2 kB

Bill Clinton Bofiza Ebena is 38 jaar, gehuwd en vader van 2 dochters en 3 zonen.

Hij studeerde in 2017 af als hydrobioloog aan de universiteit van Kisangani. Momenteel is hij vrij onderzoeker aan dezelfde universiteit, en geeft hij ook les (zoologie, plantkunde,…) aan het instituut Bosembo. Zijn vader heeft hem al vanaf zijn 10 jaar ingewijd in landbouw, zijn grootvader in de visteelt. Dat heeft zijn latere keuze bepaald om hydrobiologie te gaan studeren.

Hij is sinds mei 2020 bij het project in Kisangani betrokken, en momenteel is hij de adjunct-projectleider van Ngene Ngene, met als doel binnen afzienbare tijd de rol van projectleider op te nemen.

PNG - 11.2 kB

Vlaams-Brabant

Deze maand hebben we van de provincie Vlaams-Brabant een heel substantiële subsidie ontvangen die onze werking in Kisangani de komende 12 maanden een extra boost zal geven. Wij willen hen dan ook expliciet hiervoor bedanken !

Met deze middelen willen we enkele nieuwe landbouwmethodes implementeren en extra focussen op vulgarisatie. Naast de huidige werking (scholen, schoolvelden,..) willen we ook inzetten op de volwassenen. Er zullen op twee plaatsen associaties opgericht worden; de leden zullen de technieken van agroforestry aanleren (avondonderwijs, en vandaar zonnepanelen om dit mogelijk te maken) en toepassen; daarnaast willen we via toneel onze kennis bij de brede bevolking brengen. We houden jullie verder op de hoogte van onze vorderingen.

Mbiye : de waterpomp is gerepareerd !

In eerdere nieuwsbrieven hebben jullie kunnen lezen hoe moeilijk het was om de juiste wisselstukken voor de pomp van Mbiye in Kisangani te krijgen. Het is eindelijk gelukt ! en de pomp werkt ondertussen terug, zoals jullie op de foto’s kunnen zien. De inwoners van het dorp hebben nu terug zuiver drinkwater.

JPG - 39.1 kB
JPG - 26.2 kB

In augustus zijn we er een maandje tussenuit.

De volgende nieuwsbrief krijgen jullie in september !

Prettige vakantie !