Kisangani vzw
woensdag 10 november 2021

Nieuwsbrief Oktober 2021

Associaties Masako en Mbiye

Met ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant zetten we een volgende stap in onze werking in Kisangani. Hierbij zal het hoofdaccent op vulgarisatie liggen. In dat kader richten we op twee locaties een associatie op, waarbij aan de leden de verschillende methodes van duurzame landbouw, visteelt, varkenskweek, bijenkweek enz. uitgelegd zal worden.

Op 26 augustus hebben we officieel de associatie op het eiland Mbiye opgestart, op 28 augustus gebeurde dit in Masako. Bij deze opstart waren de chef van het dorp, de vertegenwoordigers van de verschillende religies, de vertegenwoordigers van de jeugd en de leraars van de school aanwezig.

En zoals je kan zien, om naar Mbiye te geraken hebben we steeds de prauw nodig. (Foto’s Paluku Muvatsi)

JPG - 35.1 kB
JPG - 48 kB
Mbiye

Bij de oprichting in Masako waren er ook een aantal officiële toespraken (foto’s Paluku Muvatsi)

JPG - 40.5 kB
Masako
JPG - 28.7 kB

(H)eerlijke markt Lubbeek en duurzaamheidsambassadeur

Op 25 september waren we een van verenigingen die mee de (h)eerlijke markt in Lubbeek trokken.

JPG - 49.5 kB
Lubbeek

Bij de opening van de (h)eerlijke markt heeft de gemeente Lubbeek in aanwezigheid van minister Demir ons erkend als Klimaatambassadeur. Een hele eer en steun voor ons werk in en om Kisangani.

JPG - 14.7 kB

Algemene Vergadering

JPG - 30.4 kB

Op 26 september hielden we onze tweede algemene vergadering van 2021, en eindelijk terug live ! Ondanks het twijfelachtige zonnetje hebben we toch van de buitenlucht geprofiteerd. De Binkomse (Vlaams-Brabant) lucht deed ons deugd !

We zijn ook verheugd dat we twee nieuwe leden mochten verwelkomen ! Welkom Rita Seaux en Lode Vrancken !

De belangrijkste punten van deze AV waren het jaarplan 2022, en de bijhorende begroting. We kregen via Whatsapp ook een update uit Kisangani : Paluku heeft ons omstandig alle deelprojecten uitgelegd, samen met de oprichting van de nieuwe associaties, die we dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant kunnen uitbouwen.

Kippenstal Ngene Ngene

We bouwen een kippenstal boven een van de vijvers in Ngene Ngene. Zo valt de mest samen met de resten van het kippenvoer rechtstreeks in de visvijver, wat dan weer voor voeding van de vissen zorgt. Dit is een voorbeeld van een stukje circulariteit/integrale aanpak, waar we in onze projecten continu proberen op te focussen. (foto Bill Bofiza)

JPG - 35.3 kB

Fair Trade week Universiteit Hasselt

Ter gelegenheid van de Fair Trade Week stonden we met een stand op de Universiteit Hasselt. Minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir werd er rondgeleid en passeerde ook onze stand. Hugo gaf haar uitleg over onze werking in Kisangani en vroeg haar ook aandacht voor het Coltan probleem in Oost-Congo en de feitelijke slaven- en kinderarbeid in de mijnen daar. (foto Jean-Pierre Valkeneers)

JPG - 36.5 kB