Kisangani vzw
maandag 15 februari 2021

Nieuwsbrief Februari 2021

Rosie

JPG - 21.1 kB
Rosie Emeleme

Rosie Emeleme Akia Lekakwa is onze assistent coördinator in Kisangani. Ze is 41 jaar, gehuwd en moeder van twee kinderen.

Ze heeft een master in biodiversiteit en ecosystemen. Momenteel werkt ze aan haar doctoraat aan de Universiteit van Kisangani.

Onze projecten op het eiland Mbiye vallen onder haar hoede.

Visvangst op Djubu Djubu

JPG - 15.3 kB
Djubu Djubu, rest van de vis wordt gevangen
JPG - 24.5 kB
Djubu Djubu, Visvangst

Op 24 december zijn de visvijvers van Djubu Djubu leeggemaakt. Eerst met netten voor de eigen oogst (318 kg vis). De vis wordt verkocht, en de opbrengst gaat terug naar de projecten (bv voor de aankoop van een deel van de moto’s, zie een eerdere nieuwsbrief).

Nadien kregen de omwonenden de kans om de resterende vissen te vangen voor eigen gebruik. Dat is altijd een feestelijke bedoening! Het leegmaken van de vijvers gebeurt maximaal om de twee jaar, soms vroeger.

JPG - 26.6 kB
Djubu Djubu, Clarias

Rijst in Djubu Djubu

JPG - 22.3 kB
Djubu Djubu rijstvelden en visvijvers
JPG - 25.4 kB
Djubu Djubu rijstopbrengst

We hebben in Kisangani de natte rijstteelt terug ingevoerd; onze voorbeeld velden liggen in Djubu Djubu. Met natte rijstteelt krijg je twee oogsten per jaar. De totale oppervlakte van deze site is ongeveer 1 ha (inbegrepen de velden om rijst te zaaien en op te kweken, enkel viskweekvijvers en de varkensstal).

De rijst van de eerste oogst van 2020 is net verkocht: er was meer dan 600 kg.

Over de tweede oogst vertellen we volgende maand.