Kisangani vzw
dinsdag 13 april 2021

Nieuwsbrief April 2021

Hoe is het in Kisangani ?

Afbeelding8 Jullie lazen reeds over de impact van de overstromingen op onze rijstvelden in Djubu Djubu. Heel Kisangani is echter getroffen door de overvloedige neerslag van december 2020: hieronder foto’s van Djubu Djubu, van de markt van Kisangani en van de situatie in een van de woonwijken van Kisangani.

JPG - 15.8 kB

Ebola is opnieuw uitgebroken in het oosten van Congo. Ook nu slaagt de Congolese overheid er in om het probleem lokaal te houden; in Kisangani zijn er geen meldingen. Kisangani ligt enkele honderden kilometer verwijderd van de brandhaard.

Ook de impact van corona bleef tot nu toe beperkt. Enerzijds door de maatregelen die genomen zijn. Anderzijds is de bevolking in Kisangani ook veel jonger dan in West-Europa wat waarschijnlijk een impact heeft. Mogelijk is het ook deels te wijten aan een mindere opvolging.

De varkenskweek

Een van de activiteiten van het project is de varkenskweek. Door varkens in stallen te kweken (wat niet de gewoonte is in Kisangani en omstreken) vermijden we dat ze schade aanbrengen aan de velden en kunnen we de mest recupereren voor gebruik als verrijking op de velden en in de visvijvers. Daarnaast zijn de varkens natuurlijk ook een bron van voedsel. De belangrijkste stal staat in het centrum van Kisangani, op de terreinen van de universiteit. We hebben er momenteel 30 beesten staan, waarvan er 8 uitgedeeld zullen worden in het kader van vulgarisatie. We hebben ook twee beren die we gebruiken voor de voortplanting; volgens onze projectleider Richard Ridja zijn ze “performant”.

Daarnaast hebben we ook varkensstallen op de projectlocaties Mbiye, Masako, Ngene Ngene, Batiamaduka en Djubu Djubu; met andere woorden overal 😊.

Richard waakt over de gezondheid van de dieren, en zorgt voor de nodige inentingen van de biggen.

Jacob NDJAKI NSILA

Jacob Ndjaki is verantwoordelijk voor onze activiteiten op Djubu Djubu. We hebben er rijstvelden, visvijvers en een varkensstal. Jacob is ook de secretaris van de vzw die al onze projecten in Kisangani overkoepelt.

Hij is gespecialiseerd in hydrobiologie en biodiversiteit en werkt als werkleider aan de universiteit van Kisangani.

Jacob is 48 jaar en vader van drie meisjes en een zoon.

Algemene Vergadering

Op 20 maart hielden we onze eerste algemene vergadering van 2021, alweer digitaal – coronaproof. We bogen ons over de werking 2020, het financieel verslag en deelden ideeën voor 2021.

Financieel was het een middelmatig jaar. Positief is dat de privé-giften vorig jaar licht gestegen zijn, waarvoor veel dank !! Onze totale inkomsten daalden echter met 10 %, grotendeels omdat we door corona geen activiteiten konden organiseren en geen voordrachten hebben kunnen geven.

We hopen dit jaar terug op bezoek te kunnen gaan in Kisangani. De wekelijkse telefoons met onze projectleiders helpen, maar ter plekke zijn blijft toch nuttig.